Klein gebaar met groots effect
23 mei

Klein gebaar met groots effect

Bij aankomst op het project werd het team enthousiast begroet door de leiding, de kinderen, de moeders en natuurlijk door de boyscouts. Iets op de achtergrond stond een vrijwilliger, die sinds enige tijd betrokken is bij het project: papa Sielo. Hij heeft vol overgave en met kennis van zaken een mooie moestuin aangelegd bij de familiehuizen en ook zorgt hij voor de vruchtbomen, die bananen en papaja’s opleveren.

 

papaja
Papa Sielo presenteert een heerlijke papaja
moestuin
De moestuin bij de familiehuizen

 

 

 

 

 

 

 

Toen de eerste drukte was weggeëbd troonde hij ons mee naar de moestuin en legde uit wat er allemaal groeide: sperziebonen, uien en cassave. Schoorvoetend stelde hij de vraag of we misschien wat zaaigoed voor hem konden kopen, zodat hij wat meer grond zou kunnen gaan bewerken. Natuurlijk werd er ‘ja’ gezegd en papa Sielo ging er blij van door.

 

akkerbouw4
Papa en mama Sielo tussen de nieuwe teelbedden
papachello3
De nieuwe teelbedden bij het MA House

 

 

 

 

 

 

 

 

Een dag later nam hij ons mee naar een perceel grond naast het Mama Ans House en tot onze grote verbazing was dat al helemaal ontgonnen en waren er strakke teelbedden aangelegd. Alleen met een hak en een schep had hij alle begroeiing verwijderd!

Twee dagen later was er even tijd om naar de stad te gaan en in een piepklein winkeltje mocht hij uitkiezen wat hij nodig had. Eerst wilde hij alleen maar een blikje tomatenzaadjes meenemen, maar aangemoedigd door Simon en Joost en onze tolk James, stond er al snel meer op de toonbank: uien, Chinese kool, aubergines en Afrikaanse kool.

 

Papa Sielo koop toch meer!
Papa Sielo koop toch meer!
Zaadhandel in Muanda
Zaadhandel in Muanda

Papa Sielo straalde van oor tot oor. Weer een dag later was er een bed afgeschermd voor de zon met een afdak van palmbladeren en daar was hij al druk aan het zaaien om de plantjes voor te trekken.

Natuurlijk werd iedereen uitgenodigd om even mee te werken en wat is nu leuker dan samen aan het werk te zijn!

akkerbouw6akkerbouw9

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Inmiddels hebben we al een foto gekregen waarop de eerste plantjes voorzichtig beginnen te groeien.

groei