Waterput werkt weer
31 mei

Waterput werkt weer

Tijdens het project is er keihard gewerkt aan het repareren van de handpompen op de waterputten bij het Mama Ans House en de familiehuizen. En het harde werken is beloond, want vlak voor ons vertrek produceerde de waterput bij het Mama Ans House (MAH) weer water!

Een jaar geleden hebben we op de twee waterputten handpompen laten plaatsen. Voor die tijd werd het water met een emmer opgehaald uit de put, maar dat zorgde voor een behoorlijke vervuiling van het water. Dankzij een gift konden er twee handpompen worden aangeschaft en geïnstalleerd.

Al snel werd er vanuit Muanda gemeld, dat de ene put (bij de familiehuisjes) geen water meer gaf en korte tijd later gebeurde hetzelfde met de put bij het MAH.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
De pomp bij de familiehuizen
SAMSUNG CAMERA PICTURES
De werkloze pomp bij het MA House

 

 

 

 

 

 

 

 

Goede raad was duur, want het bedrijf, dat de pompen had geleverd en geplaatst wilde alleen komen kijken als er opnieuw werd betaald. Tijdens de voorbereiding van onze reis besloten teamleden Menno en Jordy om de reparatie van de pompen als hun persoonlijke uitdaging te zien, naast het werk aan de school en alle andere activiteiten. Dat de temperaturen zouden oplopen tot dik in de 30C, dat wisten ze toen nog niet!

Eerste struikelblok in Muanda was het gebrek aan goed gereedschap, maar… daar kwam de GAMMA-gereedschapskist tevoorschijn en ook de plaatselijke markt bood nog uitkomst.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Vondst van de dag: De GAMMA-gereedschapskist
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Goed gereedschap is het halve werk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werd gestart met het ontmantelen van de pomp bij de familiehuisjes. En iedereen die mee kon helpen, hielp mee. Al snel bleek dat het mechaniek vol zand zat en bij nameting van deze put, bleek er ook geen water in te staan. Besloten werd om de pompinstallatie zo goed als mogelijk te verwijderen, zodat de onderdelen mogelijk nog gebruikt konden worden bij pomp nummer 2.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES
De buis wordt uit de put gehaald
put1e
Nico probeert de zandprop er uit te halen
SAMSUNG CAMERA PICTURES
(Voorlopig) einde van de waterput

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vereende krachten werd ook de pompinstallatie van put nummer 2 uit elkaar gehaald. Gelukkig bleek deze put nog over voldoende water te beschikken en met veel geduld en gesleutel werd de pomp schoongemaakt en weer in elkaar gezet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
En natuurlijk eerst rustig inspecteren
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Alle hens aan dek om ook hier de buis er uit te trekken

De man, die de put had gegraven werd er bij geroepen en hij klom de put weer in om de bodem van de put te inspecteren en schoon te maken. Vervolgens werd met zijn hulp de pijp weer voorzichtig naar beneden gelaten.

 

put2i
Tja, wat nu.lijkt de vraag…
put2h
Zonder zekering 22 meter naar beneden…

 

 

 

 

 

 

 

 

Na gezamenlijk overleg over wat nu te doen, werd de installatie weer opgebouwd en toen brak het moment van de waarheid aan: zou de pomp water geven?
Gejuich brak los toen de eerste druppels verschenen en er vervolgens een gulle straal op het beton liep.

put2p
Zo zou het moeten lukken…
put2n
En nu de handpomp er nog op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar Menno en Jordy waren nog niet tevreden: ook de betonplaat rond de pomp moest weer worden hersteld. Het werd nog net geen nachtwerk, maar op de dag van vertrek stond er een afzetting rond de net gegoten betonnen verankering en inmiddels hebben we foto’s gekregen, waarop te zien is, dat de bekisting is verwijderd en de verankering er prima uitziet.

put2q
Bekisting gemaakt, cement er in en klaar
put2r
Wat een prachtig gezicht: water!
put2s
En toen moest het cement drogen..

 

 

 

 

 

 

 

Voorlopig is het water uit de put alleen nog niet geschikt als drinkwater, maar als de put een paar keer goed is gebruikt, dan kan er weer veilig gebruik van worden gemaakt! En dat gaat heel wat ritjes om water te halen schelen!

Menno, Jordy en iedereen die verder heeft meegeholpen: Jullie zijn KANJERS!!