Bouwen begint met sjouwen
7 juni

Bouwen begint met sjouwen

Hoofddoel van de reis naar Muanda was natuurlijk het verder bouwen aan de school. Na vertrek van het bouwteam in 2015 was nog wel de bovenste rij stenen opgemetseld, maar daarna kwam de bouw stil te liggen. Nu was met de aannemer afgesproken, dat het dak zou worden geplaatst, de raamstenen ingemetseld en de vloeren afgewerkt. En dat allemaal in vijf tot zes werkdagen!

De school aan het begin van de week
De school aan het begin van de week

Op maandag, de eerste bouwdag, werd het het team al snel duidelijk wat dat ging betekenen: stenen sjouwen van de plek waar ze waren gemaakt naar de bouwplaats.

Naast de bakkerij annex kantoorruimte lag een indrukwekkend aantal raamstenen klaar. In Congo heb je geen glazen ramen in de gebouwen, maar wind doorlatende raamstenen. Een steen weegt ongeveer 15 kg. en daar moest ongeveer een kilometer mee worden gelopen over ongelijk terrein en bij een temperatuur van om en nabij de 38C!

En daar had dus niemand problemen mee: gewoon gaan, voldoende drinken en af en toe pauze nemen was het devies!

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Maar vlak de dames niet uit!
sjouwen
Natuurlijk sjouwen mannen er 2!
SAMSUNG CAMERA PICTURES
De raamstenen naast de bakkerij

 

Maar…  gelukkig kregen de Mudeles (blanken) hulp uit onverwachte hoek. Toen een aantal kinderen in de gaten kregen wat de bedoeling was van al dat gesjouw, voegden ze zich in de rij en van klein tot groot liep er opeens een lang lint van de bakkerij naar de school. Natuurlijk had toen niemand een camera of telefoon bij de hand, maar het was een prachtig beeld. Uiteindelijk waren in een dag alle stenen op de bouwplaats en kon het volgende karwei beginnen: het ophogen van de klaslokalen, maar daarover in een volgend verhaal meer. Wordt vervolgd dus!

bouwen9
Tijd om uit te rusten en water te drinken
bouwensamen
Sjouwen doe je samen!
sjouwen3
Met zo’n lieve supporter valt het sjouwen wel mee toch?