Reisblog – Simon en Jozien in Muanda [Gesloten]
8 maart

Reisblog – Simon en Jozien in Muanda [Gesloten]

Vrijdag 3 maart zijn Simon en Jozien naar Muanda vertrokken om de jongerenreis in juli 2017 voor te bereiden. Door middel van deze reisblog blijf je op de hoogte van al hun ervaringen! 

|

Update 15 maart 2017 – Simon en Jozien zijn inmiddels veilig thuis gekomen. Alle verhalen volgen zeer binnenkort!

|

Update 13 maart 2017 – De Congolese Pastor deelde de volgende foto’s met ons. Op deze foto’s zie je Simon samen met de kinderen, kijkend naar de foto’s die tijdens de reis zijn gemaakt. Leuk om te zien!

Update 11 maart 2017 – Simon stuurde ons het volgende: “Zaterdagavond nog even een berichtje voor het slapen gaan, het is tenslotte al bijna half negen. Het dagritme ligt hier inderdaad iets anders dan ‘normaal’ in Nederland. Slapen doe je van 21 tot 7 uur. Wie mij een beetje kent, zal zich realiseren dat dit niet gewoon is.

De meeste zaken van de lijst zijn besproken en alle extra meegebrachte spullen zijn uitgedeeld. En wat hebben we tussendoor ook mooie dingen mogen zien, doen en meemaken. Alleen al de contacten met de kinderen en de staf van Abri de l‘Esperance zijn goud waard. Gisteren bezochten we een heel grote basisschool, zo’n 900 kinderen krijgen hier les. Er is een goede samenwerking tussen hen en ‘onze’ school. Een van de senior leraren treedt ook op als coach voor Eva.

Nadien een mooie, maar warme wandeling van bijna een uur terug naar huis. Vanmorgen zijn we naar het land aan de overkant van de rivier gelopen, waar het eerste boerderijtje inmiddels is bewoond. Papa Cielo ontving ons hartelijk. Het gaat hem goed aan ‘de overkant’. Hij heeft al grote stukken land omgezet in landbouwgrond. De eerste oogst van pinda’s is al binnen.
Daarna naar de stad, waar we helaas op ziekenbezoek moesten bij mama Esther. Zij is met Malaria naar het ziekenhuis gebracht en daar vond men het beter dat ze een nacht zou blijven. Gelukkig hoorden we zojuist dat het weer wat beter gaat en ze waarschijnlijk morgen naar huis mag. Malaria is hier sowieso erg aanwezig dit keer. Verschillende kinderen en stafleden van AE hebben er één of meerdere dagen behoorlijk last van.

Met ons gaat het goed, we raken zelfs een beetje gewend aan de hitte.
Helaas lukte het de vorige keer niet om foto’s bij te voegen. Diverse pogingen op verschillende momenten van de dag mislukten. We gaan het dit keer niet proberen. Foto’s houden jullie te goed als we weer thuis zijn.”

|

Update 8 maart 2017 – Vandaag stuurden Simon en Jozien ons het volgende bericht: ”Vandaag op de internationale dag van de vrouw werden we gevraagd om naar de school te komen. Hier werden we door de kinderen ontvangen met “bonjour cher partenaire”, waarna de leerkrachten en de vrouwelijke leerlingen op de foto moesten. Geweldig hoe de leerkrachten er uit zagen en hoe alle meisjes waren uitgedost in hun mooiste lokale kledij.

 

Elke dag ervaren we het gemak en de zegen van een werkende waterbron dichtbij. Geen half uur heen en weer voor water van een discutabele kwaliteit, maar gewoon voor de deur. Oppompen van goed, (voor de Congolezen) drinkbaar water. Het mooiste is dat het aantal buikklachten merkbaar afgenomen is.

Verder zijn we al een heel eind met de lijst van onderwerpen die besproken moet worden. Het project voor komende zomer staat in de steigers, het logement is geregeld en de mensen zijn nu al de namen aan het oefenen van de deelnemers. Die van vorig jaar zijn geen probleem, die kennen ze allemaal nog. Dat ‘la petite sœur de Lea’, ‘the boyfriend of Iris’ en ‘le fils de papa Simon’ meekomen is toch wel heel bijzonder. In de middag zijn we naar het ziekenhuis geweest. Hier werden de meegenomen medische spullen en de uniformen die we van d’Amandelhof hadden meegekregen met grote dankbaarheid in ontvangst genomen.”

|

Update 6 maart 2017 – Joost van Tienhoven, penningmeester van de stichting, kreeg van Simon het volgende smsje: We hebben al veel besproken en de sfeer is erg relaxed. We genieten er van hier te zijn en dat is wederzijds. Doe iedereen in Nederland de groeten. 

|

Update 6 maart 2017 – Na een rustdag met een ‘rustige’ Afrikaanse kerkdienst en in de avond een prayermeeting met de kinderen, zijn vandaag de gesprekken in Muanda weer verder gegaan. ”Het is goed hier te zijn”, zegt Simon. ”We zijn en voelen, ons meer dan welkom. We hebben met eigen ogen gezien en ervaren hoe goed de school draait. We hebben zeer gemotiveerde en enthousiaste leerkrachten gezien. Ze zien zelfs kans om bij ruim dertig graden, de kinderen te verleiden tot zingen en dansen, buiten, tijdens hun ‘speelkwartier’. Ze zijn daarbij overigens niet te beroerd om zelf het voortouw te nemen. Gisteren gingen de kinderen van Abri een beetje teleurgesteld naar bed. Het beloofde loomen (ken je het nog), kon vanwege de tijd niet meer doorgaan. Vanmiddag heeft Jozien in iets meer dan een uur ongeveer twee kilogram elastiekjes omgezet in armbanden, kettingen, hoofdbanden etc.. Ze had hierbij wel hulp van 21 kinderen in de leeftijd van 4 tot 15. Een top activiteit hier. Voor morgen staat volgens planning de hele dag in het teken van de eindverantwoording van de bouw van de school. Een belangrijke dag, met name omdat we woensdag de Wilde Ganzen aanvraag voor de tweede fase willen voorbereiden. Ondanks de hitte zijn het productieve dagen, waarin we genieten, zweten, weinig slapen, maar vooral weer bouwen een mooie herinneringen.”

|

Update 4 maart 2017 – Vanmorgen, na een lange maar goede reis, zijn Simon en Jozien aangekomen in Muanda. Na eerst wat boodschappen te hebben gedaan zijn zij naar de school gereden. Hier werden zij dansend en zingend door de kinderen ontvangen. Wat een enthousiasme, wat een plezier. en dat terwijl ze al een poosje in de best wel warme zon, het was ruim dertig graden, hadden staan te wachten.

 

Vanmiddag al hebben Simon en Jozien de eerste zinvolle gesprekken gehad, het belooft een goede tijd te worden. Het dak van de school wordt op dit moment gerepareerd. Halverwege volgende week is het geheel weer dicht.

|

Update 3 maart 2017 – Om 21:57 liet Jozien ons weten dat zij beide veilig zijn aangekomen in Kinshasa. Het is snikheet. Vanavond genieten zij nog even van de airco en een echte douche. Morgen vertrekken zij met een binnelandse vlucht naar Muanda. Ze verlangen er naar om alle mensen daar weer te ontmoeten.

|

Update 3 maart 2017 – Vandaag zijn Simon en Jozien vanaf Brussels Airport richting Kinshasa vertrokken. Om 19:25 hopen zij daar aan te komen.