Terugblik: Groeten uit Muanda!
3 mei

Terugblik: Groeten uit Muanda!

Capelle aan den IJssel – Voor het onderhouden van de contacten en de voorbereiding van de projectreis komende zomer, hadden we afgelopen maand weer het voorrecht om gedurende an-derhalve week te genieten van de gastvrijheid en hartelijke warmte van de mensen in Muanda. 

Op zaterdag 4 maart kwamen we na een goede reis aan in Muanda. Na de gebruikelijke douane hande-lingen en eerst nog een paar boodschappen te hebben gedaan, reden we naar het huis van de hoop, Abri de l’Esperance (AE).

Als eerste naar de school, waarvan we nog niet hadden gezien hoe deze functioneert. Hier werden we hartelijke ontvangen door de leerlingen, hun onderwijzers en directie. Zingend en dansend werden we welkom geheten door zo’n honderd kinderen en hun leer-krachten die op hun vrije zaterdag naar de school waren gekomen om het door hen ingestudeerde lied ten gehore te brengen. Zwaar kippenvel, bij 40 graden in de schaduw. Met de kinderen van AE, waarvan er achttien op deze school zitten, de andere drie gaan naar een middelbare school, vervolgens naar hun huis ge-gaan. Hier was de ontvangst zo hartelijk en luidruchtig, dat baby Jozien er ruim een week over heeft gedaan om weer in gewone doen te komen.

Het mooie van zo’n projectbezoek is, dat je onverdeelde aandacht kunt geven aan de mensen ter plaatse. Dat leidt tot mooie, ook heel persoonlijke, gesprekken. Aan tafel tijdens de maaltijd, of in de avond, genietend van de avondwarmte (30 graden of meer) en de veelvuldig aanwezige muskieten.

We kijken ook goed terug op de dingen die we hebben kunnen afronden of juist in gang hebben kunnen zetten.

Door een zeer plaatselijke valwind was een deel van het dak van de school er af gewaaid. Ongeveer 80 m2 dakvlak was opgetild en naast de school (tegen een huis) weer neergekomen. De helft van de dakplaten kon worden hergebruikt, de rest was te veel beschadigd. Iets meer dan een week later kon de school weer op volle kracht verder.

Voor het in gebruik nemen van de bakkerij is het nodig om een nieuwe oven te laten maken. Terwijl we daar waren hebben we deze kunnen bestellen en kunnen zien hoe men er ook daadwerkelijk mee aan de slag ging. Als het goed is wordt de nieuwe oven een dezer dagen in gebruik genomen.

Bij de school ontstonden problemen met betrekking tot de hygiëne. Een waterput ter plaatse was onontbeerlijk. Mooi dat de middelen er zijn om in zo’n geval ook snel te schakelen en de put te laten graven.

Wat misschien wel het mooiste was, is dat we zagen hoe de organisatie van AE op dit moment aan het groeien is. Niet in aantal mensen, maar wel in het toekomst bestendig maken. Ds Nkudulu is er nog steeds als heel betrokken coördinator. Hij weet alles, maar laat inmiddels wel heel veel van het uitvoerende werk over aan twee mensen van de volgende generatie. Deze werken heel goed samen. Wat ons betreft een heel goed signaal voor de toekomst.

Ook staat het project voor komende zomer voor een heel groot deel in de steigers. Her en der wat schuiven in het programma en we komen een heel eind.

Geweldig was het om te zien hoe de kinderen, de staf en alle andere betrokkenen toeleven naar de komst van de groep van komende zomer.

Door: Simon Baars