Verschillende organisaties zetten zich in voor realisatie stroomvoorziening
26 juni

Verschillende organisaties zetten zich in voor realisatie stroomvoorziening

Capelle aan den IJssel – Achter de schermen zitten de vrijwilligers van WEM-Nederland niet stil. De afgelopen maanden is er namelijk, in samenwerking met Eneco, Stebru, CARU Containers en de MDB, ontzettend hard gewerkt om het realiseren van een stroomvoorziening mogelijk te maken. De container staat klaar en ook alle benodigdheden zijn onderweg. Komende maand hopen we de container af te kunnen maken en te transporteren naar Muanda.

Ruim een half jaar geleden droeg Robert Steenbrugge, commercieel directeur van Stebru, tijdens een sponsorgesprek het idee aan om een stroomvoorziening te ontwikkelen voor het project in Muanda. Robert wilde het project graag steunen, maar deed dit liever door een voorziening te creëren in plaats van dat hij simpelweg een financiële bijdrage deed. Een stroomvoorziening is namelijk enorm gewenst op het terrein van Abri de L’Esperance. Met name op het onderwijs zal het beschikken over elektriciteit een positieve invloed hebben. Op dit moment volgen 130 kinderen onderwijs op de door WEM-Nederland gefinancierde school. Er is meer vraag, maar helaas is het niet mogelijk om nog meer leerlingen aan te nemen. Op het moment dat de school voorzien kan worden van elektriciteit kan dit wel. Door middel van de elektriciteit is het mogelijk om de school te verlichten, waarmee we de mogelijkheid creëren om ook in de avonduren lessen aan te bieden. Jongeren en volwassenen die nu geen onderwijs volgen kunnen dan van deze mogelijkheid gebruik maken om bijvoorbeeld Engelse les te volgen. Daarnaast is het een grote wens om jongeren meer te leren op het gebied van ICT. In combinatie met het meebrengen van twintig laptops komende zomer, biedt elektriciteit ook hier mogelijkheden.

Na het volledig uitdenken en op papier zetten van het idee, heeft Robert contact opgenomen met een actieve speler binnen de energiesector. Al snel besloot Eneco om met ons samen te werken en hun expertise op het gebied van duurzaamheid en innovatie toe te passen op datgene dat op papier gezet was. Met de motivatie om iets terug te doen voor de personen die het moeilijker hebben in deze wereld, gingen de technici aan de slag met het ontwerpen van de stroomvoorziening. De vraag hierbij was of we de voorziening in de school wilden monteren of dat we op zoek zouden gaan naar een andere oplossing. Met in het achterhoofd dat de spullen ook getransporteerd moeten worden is er in overleg voor gekozen om een 20ft zeecontainer om te bouwen tot stroomvoorziening. Een plug-and-play oplossing waarbij we de container in Nederland volledig gereed maken, zodat we deze in Congo direct kunnen gebruiken.

Om een container om te bouwen, moet je natuurlijk wel een container hebben. Om deze reden is er een aanvraag gedaan bij een van de bekendste wereldwijd opererende container verkoop- en leasingmaatschappij; CARU containers. Met positief resultaat, want al snel belde een van de medewerkers op met een fantastische boodschap: CARU containers sponsort dit initiatief door een goedgekeurde 20ft zeecontainer beschikbaar te stellen. De organisatie steunde al eerder een soortgelijk project, waarbij een omgebouwde container werd ingezet om een medisch centrum in Sierra Leone te voorzien van elektriciteit.

 

Vervolgens werd er gekeken naar een plek waar de container naar toe getransporteerd kon worden om opgeslagen en omgebouwd te worden. De MDB reageerde al snel positief en besloot om de container op te halen om vervolgens naar hun eigen terrein in Bergambacht te transporteren. Hier staat de container momenteel opgeslagen en wordt hij door de materieel verhuurder volledig geschuurd en gespoten, zodat de container beschikt over een goede laklaag die bestand is tegen de zilte lucht in Muanda. De komende weken zullen de monteurs op het terrein in Bergambacht aan de slag gaan om de container te isoleren en de benodigde apparatuur te installeren. De MDB zal de container vervolgens naar de Rotterdamse haven transporteren, zodat de container per schip richting Congo verscheept kan worden. Echter, klinkt dit makkelijker dan dat het is. Om de container in te voeren moet de Congolese stichting in het bezit zijn van een zogenaamde ‘exoneration’. Deze brief zorgt ervoor dat de stichting de container zonder extra kosten kan invoeren in het land. De vrijwilligers van WEM-Nederland zetten alles op alles om dit voor elkaar te krijgen!