Een terugblik op Muanda 2017
31 oktober

Een terugblik op Muanda 2017

Op donderdag 3 augustus 2017 kwam de groep jongeren weer terug uit Muanda. Dat is inmiddels al weer een ruime tijd geleden. Wat gebeurde er in die drie mooie weken? In dit bericht blikken we terug op wederom een fantastische reis. 

Simon Baars, Secretaris WEM-Nederland vertelt: ”Direct bij aankomst in Muanda begonnen we met een groot feest vanwege het 10 jarig bestaan van de Abri de l’Esperance, de partnerorganisatie van WEM. Voor alle kinderen en betrokkenen hadden we een oranje feest T-shirt meegenomen. Het zag er vrolijk uit! Een paar dagen later werd ds. Nkudulu uitgenodigd bij een hoge ambtenaar in het dorp. Hij had gehoord van de toespraak die de dominee had gehouden en wilde deze graag hebben. Ook wilde hij graag weten hoe het toch kon dat een organisatie, die al tien jaar geleden is opgericht, het nog steeds goed doet en steeds beter gaat doen. Indrukwekkende getuigenis, God werkt nog steeds!

Naast het bouwen hebben we genoten van andere mooie dingen. Mooie dingen op gebied van het ontdekken van een andere cultuur, mooie ontmoetingen met Congolezen, maar ook onderling. We hebben de ouders ontmoet die gaan zorgen voor de kinderen in het derde huis dat nu wordt gebouwd. We zijn heel blij dat het gelukt is weer een echtpaar te vinden die deze rol in wil gaan vullen.

Wat dit keer nieuw was, was dat we ons drinkwater gewoon uit de put pompten. Door middel van twee “Lifestraw mission packs” werd het water gezuiverd, zodat het ook voor ons schoon genoeg was om te drinken. Voor sommigen was dit best wel spannend, maar na enige tijd was iedereen er aan gewend. Het water smaakte volgens een aantal zelfs beter dan flessenwater. Door dit systeem en een bidon van “Join the Pipe” voor iedere deelnemer hebben we niet alleen veel geld bespaard, maar ook nog zo’n 700 plastic flessen die niet in het milieu terecht zijn gekomen. Ook in DR Congo begint duurzaamheid bij jezelf.

Bij een prayermeeting op zondag hebben we aan ds. Nkudulu de kaars overhandigd die we meegekregen hadden uit de uitzenddienst. Hij was er heel blij mee en heeft ons gevraagd om de hartelijke groeten terug te doen aan de Christenen in Nederland. Iets wat we bij deze graag doen.

Ondanks de kakkerlakken in bed de giga spinnen en hagedissen in de douchebak en de andere gil- momenten denken we met heel goede herinneringen we aan deze reis terug! in onderstaande stukken vertellen een aantal deelnemers van de reis ook wat zei hebben ervaren. Veel leesplezier.”
__

Nico Trouwborst en Richelle Middelkoop: ”Op het moment dat we dit schrijven zijn we al weer een groot aantal weken thuis… Terugkijkend op een fantastische reis naar Muanda! Met 16 vrijwilligers zijn we keihard aan het werk gegaan. Samen met de Congolezen hebben we drie noodlokalen voor de school, een gat voor de septic tank, twee nieuwe schommels en een wipwap gerealiseerd. Daarnaast hebben we meegeholpen met de bouw van het derde familiehuisje. Ook zijn er belangrijke werkzaamheden uitgevoerd rondom het Mama Ans huis, zoals het maken van keerwanden en het aanvullen van de fundering ter bescherming tegen erosie. Kortom: Er is met veel plezier, heel veel werk verzet.

Het kinderprogramma was een groot succes! Dagelijks kwamen er tussen de 80 en 200 kinderen naar het veld gerend voor het beste plekje in de kring. We hebben met elkaar veel geleerd van onze Joep (handpop). Hij kwam elke dag weer met een mooi Bijbelverhaal, een leuk stukje cultuur overdracht of een interessant spel! Het kinderwerk is afgesloten met een groots feest waarbij we een spellencircuit volgden met de gaafste (Hollandse) spellen. Zo hebben we erg hard gelachen om het zaklopen en werden de hoogste records gehaald bij het omhoog houden van een bal!

Als groep hebben we ook diverse cultuur uitstapjes gemaakt, zo zijn we met een boot door de mangrove gevaren en hebben we ziekenhuizen voorzien van medicijnen en andere verpleegartikelen. Ook hebben we in het geboortedorp van dominee Nkudulu geluisterd naar zijn verhaal, waarin hij vertelde over zijn roeping om dit levensproject te starten. Mooi om te horen hoe God in zijn leven heeft gewerkt en dat nog steeds doet!

Wij kijken terug op een waardevolle tijd, waarin we hebben mogen ervaren wat écht geluk inhoudt.”
__

Jordy van Leeuwen: ”Inmiddels is het al weer enkele weken geleden dat we met een groep van 16 personen naar Muanda vertrokken. Een reis, die net zoals ieder jaar, bedoeld is om te ondersteunen bij de bouw op het terrein van Abri de l’Esperance. Zo zouden we dit jaar meebouwen aan het derde familiehuis. Maar, zoals we gewend zijn in Congo, gaan dingen altijd net iets anders dan verwacht. Het uitbreiden van het aantal bouwlieden met zo’n 16 personen zorgde voor iets te veel drukte. Gelukkig is er op het project nog genoeg te doen en konden we aan het werk op meerdere locaties. Zo is er, na het maken van een aantal tekeningen en berekeningen, gestart met de bouw van drie noodlokalen bij de school en hebben we de fundering van het Mama Ans’ house kunnen verstevigen. Daarnaast is de waterafvoer bij de waterput aangepast, is er een trap gemaakt, is droogliggende waterput opnieuw uitgegraven en verfden we de eerder gemaakte klaslokalen.

Naast al deze werkzaamheden hebben we natuurlijk ook enorm kunnen genieten van de culturele aspecten van deze reis. Niet alleen het bezoek aan de kerk, het ziekenhuis en de mangrove stonden op de planning, maar ook het bezoek aan de geboorteplaats van Pastor Nkudulu behoorde daarbij. Een bijzonder moment, waarbij we een ‘kijkje’ mochten nemen in de jeugd van de pastor. Het is heel bijzonder om zijn verhaal aan te horen en hem beter te leren kennen, want we zijn daar natuurlijk niet alleen om te bouwen aan scholen en huizen. Integendeel, het bouwen aan vriendschappen is ook enorm belangrijk. Die vriendschappen zijn ook dit jaar weer in groten getale ontstaan en verstevigd. Dat is misschien nog wel de mooiste resultaat van de reis!

Uiteraard is deze dit bericht te beperkt om alle ervaringen te delen, daarom nodig ik u graag uit om een van de deelnemers eens aan te spreken en te vragen naar hun eigen verhaal. Zeer waarschijnlijk hoort u dan de meest inspirerende verhalen!”

Meer weten over deze reis? Bekijk de foto’s hier: fotoalbum
Onze reisblogs teruglezen? Klik hier: reisblog