Reisblog: Simon en Jozien in Muanda [gesloten]
9 mei

Reisblog: Simon en Jozien in Muanda [gesloten]

Maandag 7  mei zijn Simon en Jozien naar Muanda vertrokken om het project te bezoeken. Door middel van deze reisblog blijf je op de hoogte van hun ervaringen! 

Update 18 mei: Simon en Jozien zijn inmiddels weer thuis. We sluiten dit blog en komen binnenkort met een uitgebreid reisverslag. Bedankt voor het volgen!

|

Update 18 mei: Terugkijkend op een goede reis, zijn Simon en Jozien aangekomen op Brussels Airport. Helaas staken de buschauffeurs.. Het is daarom nog even afwachten hoe laat zij terug zijn in Capelle.

|

Update 17 mei: Simon en Jozien hebben de binnenlandse vlucht alweer achter de rug. Zij zijn aangekomen op het vliegveld in Kinshasa en wachten hier op hun vlucht richting Brussel. Zij verwachten morgen weer terug te zijn in Capelle.

|

Update 14 mei: Vandaag hebben Simon en Jozien ons onderstaande foto’s toegestuurd. De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat:

|

Update 12 mei: Hallo allemaal,

Het is lang, erg lang geleden dat ik mijn verjaardag heb gevierd als kinderfeest, kennelijk moet je daar 59 voor worden en in Congo zitten. Mama Esther had een serieuze cake gebakken, waar we met zijn allen van gesmuld hebben. Er was een feestprogramma in elkaar gezet waar we nog lang met plezier aan terug zullen denken.

Zoals na een eerdere ervaring verwacht, was hier niets te merken van een feestdag, genoemd Hemelvaartsdag. Hier is het ‘gewoon’ een werkdag, als je tenminste werk hebt. Vanmorgen kennisgemaakt met de nieuwe chef de territoire, een soort burgemeester van de regio Muanda. Na de standaard verzekering dat we welkom en veilig zijn, konden we hem ook nog uitnodigen voor het feestje rondom de opening van het derde huis aanstaande zaterdag. Het huis is klaar, wordt nu schoongemaakt en na zaterdag worden de nu tweeëntwintig kinderen verdeeld over de drie huizen. Binnenkort komen er twee nieuwe weeskinderen bij. Gezinsuitbreiding dus.

Jozien is samen mama Esther en mama Rosa, de moeder voor de kinderen van het derde huis, naar de markt geweest om potten, pannen, klamboes en nog een hele verlanglijst aan te schaffen dingen voor het derde huis.

Ook een gesprek gehad over de uitbreiding van het dak van de school. Helaas is de veranda niet zoals op de tekeningen staat direct overkapt, en heeft deze nu door de grote hoeveelheid regen nu veel last van erosie. Vrijdag beginnen de werkzaamheden om dit recht te zetten.

In de avond een goed gesprek gehad met iemand die heel erg heeft geholpen bij het verkrijgen van de vrijstelling van invoerrechten.

Naast al deze dingen van de dag, zijn we heel blij te kunnen constateren dat het erg goed gaat met de kinderen. Ze gaan allemaal naar school en doen het in het hier in algemeen goed.

Op de school van Abri de l’Esperance zitten nu 178 kinderen. De waterputten geven water, de pomp doet het nog steeds en de gebouwde speeltoestellen worden na schooltijd goed gebruikt.

Kortom veel reden voor dankbaarheid en blijdschap.

|

Update 9 mei: Na de gebruikelijke inpakrituelen een aantal dagen voor vertrek vertrokken we het gebruikelijke half uurtje te laat. Ondanks de files in België waren we mooi op tijd op het vliegveld in Brussel. Na een goede vlucht en een hectische rit door Kinshasa, wie zei ook weer dat vliegen risicovol is, kwamen we rond acht uur in ons guest house Camera Cosy. Na een hartelijke ontvangst door Mèrlène, ze doet alle eerdere Congogangers de groeten, konden we naar ‘onze eigen’ kamer.

Na een goede nacht en een heel goed ontbijt, vertrokken we voor onze laatste etappe, de binnenlandse vlucht, die we om half een afrondden in Mama Ans’ House in Muanda.

Hier werden we letterlijk en figuurlijk heel warm en met donderend geweld ontvangen. Geweldige, hartelijke mensen en regen zoals ik hem in Nederland nog nooit heb meegemaakt. Regen die heel erg welkom was.

De eerste dag stond verder in het teken van rondkijken en een paar verkennende gesprekken.

Vandaag op de school van Abri de l’Esperance getrakteerd voor mijn verjaardag op sinaasappels. Een verkoop van in totaal 220 sinaasappels bij drie verschillende kramen op de markt leidde tot dansende marktkooplui. Geweldig.

Daarna zeven keer toegezongen door alle klassen van de school. Jarig!

Vanavond zetten we het feestje nog even voort met de kinderen en staf van AE. Tussendoor een aantal afspraken gemaakt voor bezoeken in de komende dagen. Morgen start het allemaal heel echt.

Iedereen uit Nederco krijgt de hartelijke groeten!

Vriendelijke groet, ook namens Jozien,

Simon.

|

|

Update 8 mei: Simon en Jozien zijn aangekomen in Muanda.

|

Update 7 mei: Simon en Jozien zijn aangekomen in Kinshasa.