Reisverslag: Goede gesprekken met de kinderen, nieuwe ouders en ontwikkelingen bij de school
22 juni

Reisverslag: Goede gesprekken met de kinderen, nieuwe ouders en ontwikkelingen bij de school

Wat is het heerlijk om alle kinderen weer te zien en te spreken. Ondanks de taalbarrières lukt het om echt contact te hebben en dat wordt over en weer erg gewaardeerd. Het is een spannende tijd voor een aantal kinderen. Ze krijgen deze week de uitslag van overgangsexamens. Tot nu toe is iedereen tevreden met de uitslagen.

De kinderen vragen enorm veel naar het welzijn van eerdere deelnemers van projecten. Ze moeten vaak lachen om hun herinneringen. Zoveel blanken bij elkaar die het belangrijk vinden om eerst te eten voordat ze gaan werken en met wie ze veel Engelse, Franse, Hollandse en Kikongo woorden, zinnen en liedjes hebben gedeeld. Het zijn voor hen mooie dingen om aan terug te denken en te koesteren.

De laatste tijd zijn er wat wisselingen geweest bij de papa’s en mama’s van de family homes. We zijn goed bijgepraat over de noodzaak daarvan en zijn blij verrast dat iedereen zich heel goed heeft aangepast aan de nieuwe situatie. Fijn om te zien dat de drie family homes meer dan eerst met elkaar samenwerken op een informele en prettige manier. Er is echt veel gezelligheid in en rond de huizen. Dat komt vooral door de opstelling van de drie ‘ouderparen’: papa Jean-Claude & mama Emilly, mama Rebecca & mama Mafioti, papa Bueya & mama Rosa. De family homes zien er schoon en opgeruimd uit. Voor het onderhoud zijn de papa’s actief en houdt ook James een oogje in het zeil.

Met de kleine Jordy Matondo Baars de Zeeuw hebben we ook kennis gemaakt. Elke dag is hij wel in het Mama Ans House te vinden. James en Chanel zijn zijn trotse ouders en het gaat heel goed met dit gezin.

Vanochtend hebben we een meeting gehad met alle leraren van de AE School. In DR Congo wordt onderwijs gestimuleerd vanuit de overheid, maar het is niet verplicht. Gelukkig vinden de meeste ouders het wel heel belangrijk dat hun kinderen onderwijs krijgen. Onderwijs is niet gratis; elke school vraagt voor iedere leerling een bepaald bedrag aan schoolgeld. Voor de AE school is dat ongeveer $20,00 per 3 maanden. Geen hoog bedrag in vergelijking met andere private scholen, maar helaas constateren we dat een aantal ouders dit geld niet betaalt. Door armoede? Door onwil? De leraren zien drie dingen:

  1. in sommige gezinnen is echt geen geld;
  2. voor sommige weeskinderen die ondergebracht zijn bij gezinnen, wordt geen schoolgeld betaald;
  3. veel ouders denken dat de school gerund wordt door rijke blanken, door ons dus.

We hebben uitgelegd aan de leraren dat wij vanuit WEM-NL de school ondersteunen met het bouwen van klaslokalen en andere ruimten, maar dat de exploitatie van de school een Congolese aangelegenheid is. Best lastig om uit te leggen, want hoe je het ook wendt of keert: we zijn in hun ogen rijke blanken. We hebben geprobeerd om de visie van WEM-NL uit te leggen, maar we zien dat mensen het moeilijk vinden om deze manier van opereren goed te begrijpen. Toch willen we ontwikkelingssamenwerking op deze manier vormgeven: in overleg ondersteuning geven, maar de bevolking zelf verantwoordelijk laten zijn voor de exploitatie. We hopen dat de leraren nu beter aan de ouders kunnen en willen uitleggen dat de school echt een Congolese school is en dat hun salaris afhangt van het betalen van schoolgeld door de ouders.

Inmiddels zijn er ook hoopgevende ontwikkelingen rondom het transporteren en plaatsen van de container met het energiestation. United Africa Lines (UAL), de maatschappij die voor oliemaatschappij Perenco zorgt voor de zeetransporten vanuit Europa, heeft bevestigd dat zij de container ‘om niet’ mee willen nemen naar Congo. Hij komt dan aan in Banana, een wijk van Muanda, lekker dichtbij dus. Volgende week hopen we nog een gesprek te hebben met Perenco. Zij staan welwillend tegenover het verzorgen van de laatste etappe van de container naar het terrein van Abri de l’ Esperance. Volgende week hopen we ook hiervan de bevestiging te krijgen. De plaats voor de container is bepaald, begin augustus is de betonnen vloer voor de container gereed, op de plaats van flessen op de foto.

Hartelijke groeten uit Congo, Simon, Jozien, de staf, de kinderen, Len en de kakkerlakken in de douche.